In het kader van het prenormatief onderzoeksproject NoMaVert bestudeerden we twee soorten materialen om aan de behoeften van een beter waterbeheer te voldoen.
Veel infrastructuur heeft momenteel te kampen met een toenemende verkeersbelasting. Eenlaagse betonverhardingen met grote dikte zijn een ideale oplossing om het hoofd te bieden aan deze nieuwe uitdagingen.
Het globaal doel van het project is het technisch, economisch en ecologisch aftoetsen van de schuimbitumentechnologie voor funderingen opdat het innovatief gebruik ervan tot een duurzamere funderingslaag leidt.
Als de vereiste dikte voor de verschillende lagen van een weg niet kan worden gehaald, moet kunnen worden geschat welk draagvermogen redelijkerwijs kan worden vereist. CCT Qualiroutes voorziet in het gebruik van de Palmer en Barber formule in dit geval.
Vanuit het perspectief van de circulaire economie draagt OCW bij tot de evolutie van de technische specificaties, in het bijzonder tot de integratie van meermaals gerecyclede materialen.
Het prenormatieve onderzoeksproject MATOSOL had als doel de beschikbare methoden te beoordelen en de geschiktste methode(n) voor de te onderzoeken grondsoort te bepalen.
Het RIDIAS-project had als doel om de technische haalbaarheid na te gaan van de toepassing van een bepaald percentage gerecycled mengpuin in de mengsels voor funderingen en betonverhardingen voor verkavelingswegen.