Nieuwe materialen voor duurzame en “groene” wegconstructies – “Natuurlijk” gebonden halfverhardingen
In het kader van een beter waterbeheer (voorkoming van overstromingen, instandhouding van waterhoudende grondlagen, ontlasting van het rioolstelsel, enz.) wordt de voorkeur gegeven aan waterdoorlatende structuren voor wegverhardingen met weinig verkeer, zoals trottoirs, fietspaden, pleinen, enz. (Gendera, 2017). In dezelfde context worden er meer groene ruimten in de stedelijke gebieden gecreëerd, met inbegrip van aanplantingen en bomen (11 onthardingsprojecten, 2023).
In het kader van het prenormatief onderzoeksproject NoMaVert (Grégoire et al., 2021) bestudeerde OCW twee soorten materialen om aan deze behoeften te voldoen: “natuurlijk” gebonden halfverhardingen, die bestaan uit granulaatmengsels behandeld met natuurlijke bindmiddelen, en bomengranulaten, die bestaan uit een mengsel van granulaten en grond.
Tijdens dit onderzoek hebben we de prestaties van deze materialen bestudeerd in het laboratorium en op het terrein, met het oog op het opstellen van voorschriften en aanbevelingen in de Belgische standaardbestekken en eventueel in toekomstige Europese normen.
Dit artikel presenteert de belangrijkste resultaten van het onderzoek in verband met halfverhardingen. Het bevat de belangrijkste conclusies en stelt specificaties voor het verkrijgen van een duurzame verharding voor. De eerste resultaten werden al gedeeltelijk gepubliceerd (Grégoire et al., 2021, 2022).