Nieuwe materialen voor duurzame en “groene” wegconstructies - Eerste onderzoeksresultaten
In het kader van een beter waterbeheer (voorkoming van overstromingen, instandhouding van waterhoudende grondlagen, ontlasting van het rioolstelsel, enz.) wordt de voorkeur gegeven aan waterdoorlatende structuren voor wegverhardingen met weinig verkeer, zoals trottoirs, fietspaden, pleinen, enz. (Gendera, 2017). In dezelfde context worden er meer groene ruimten in de stedelijke gebieden gecreëerd, met inbegrip van aanplantingen en bomen (Aquafin & Infopunt Publieke Ruimte, s.d.).
In het kader van het prenormatief onderzoeksproject NoMaVert (CCN/NBN/PN 19A01) bestudeert OCW twee soorten materialen om aan deze behoeften te voldoen: halfverhardingen, die bestaan uit granulaatmengsels behandeld met natuurlijke bindmiddelen, en bomengranulaten, die bestaan uit een mengsel van granulaten en grond. Het eerste materiaal wordt gebruikt als wegdek voor licht verkeer (fietspaden, trottoirs, pleinen, enz.) (Steppe & Verhanneman, 2017). Het tweede materiaal wordt gebruikt als (onder)fundering voor verhardingen rond bomen en/of bij verhardingen zoals grasbetontegels en bestrating met "groene" voegen. Het korrelskelet geeft stabiliteit aan het mengsel en de losse component biedt een basis voor de wortelgroei van bomen (reserve aan voedingsstoffen, watervasthoudend vermogen en geschikt milieu voor wortelgroei).
Voor deze twee materialen zijn in België tot op heden geen prestatie-eisen vastgesteld. Sommige landen, zoals Nederland of Duitsland, hebben een aantal prestatie-eisen gepubliceerd. Bomengranulaten zijn opgenomen in het standaardbestek van het Vlaamse Gewest (Vlaamse Overheid, Agentschap Wegen en Verkeer [AWV], 2019) met enkele eisen inzake intrinsieke parameters. Deze zullen worden aangevuld in de volgende errata, waarvan de publicatie eind 2021 is gepland.
Tijdens dit onderzoek bestuderen we de prestaties van deze materialen, zowel in het laboratorium als op het terrein, met het oog op het opstellen van voorschriften en aanbevelingen in de Belgische standaardbestekken en eventueel in toekomstige Europese normen.
Ontdek de eerste onderzoeksresultaten in het artikel dat je in PDF formaat kan downloaden.