De rol van normalisatie in de wegenbouw — Technische specificaties en innovatie
Wegenbouw is bij uitstek een sector waar publieke middelen worden aangewend voor de uitvoering van werken. Opdrachtgevers en aannemers dienen zich bij het uitschrijven en toewijzen van opdrachten en bij de uitvoering van werken te houden aan de spelregels van de wetgeving overheidsopdrachten (Koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, 2013 ; Koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren, 2017 ; Wet inzake overheidsopdrachten, 2016).
Artikel 53 van de Wet overheidsopdrachten, 2016 (WOO) geeft aan op welke wijze aanbestedende overheden de eisen voor uit te voeren werken dienen te formuleren in de opdrachtdocumenten. Behoudens uitzonderlijke gevallen dienen deze eisen in grote lijnen geformuleerd te worden als functionele of prestatie-eisen, als verwijzing naar bestaande normen of gelijkaardige technische documenten of als een mengvorm. Een opdrachtgever die ervoor kiest om zijn wensen op een bepaalde manier te formuleren dient inschrijvingen die oplossingen op een alternatieve manier beschrijven, eveneens in aanmerking te nemen.
De grote meerderheid van normen voor de wegenbouw zijn intussen Europese normen. Bij het opstellen van deze normen wordt, waar mogelijk, getracht een prestatiegebaseerde aanpak na te streven (European Committee for Standardization & European Committee for Electrotechnical Standardization, 2022). Bepalingen in verband met productie, ontwerp, aanleg, gebruik van specifieke materialen, gedetailleerde beschrijvingen, enz. worden waar mogelijk vermeden ten voordele van relevante kenmerken van het eindresultaat. De prestatiegebaseerde aanpak moet maximale vrijheid laten voor nieuwe productiemethoden en innovatieve oplossingen.
Als de opdrachtdocumenten voor een openbare aanbesteding kiezen voor functionele of prestatie-eisen betekent dat dus dikwijls dat er wordt verwezen naar normen om deze functionele of prestatie-eisen op een objectieve manier te beschrijven en nadien te kunnen evalueren. De twee routes die de WOO ogenschijnlijk voorhoudt, betekenen in de praktijk dus dikwijls een verwijzing naar bestaande Europese en nationale normen of andere technische specificaties.
Lees het volledige artikel in pdf-formaat
Enkele voorbeelden
NBN
NBN
Het Bureau voor Normalisatie (NBN) is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en verkopen van normen in België. Daarnaast organiseert het NBN ook opleidingen over het gebruik van managementnormen.
Het NBN biedt organisaties toegang tot kennis die vervat zit in normen. Via myNBN, het online normenportaal, krijgen bedrijven op een makkelijke en copyright compliant manier toegang tot hun normencollectie.
Meer weten? www.nbn.be