Dossier 22 – Duurzaamheidsevaluatie van asfaltmengsels

Meer en meer wordt er aandacht gegeven aan duurzaamheidsaspecten bij het ontwerp en de uitvoering van constructies. Ook in de wegenbouw willen opdrachtgevers en ontwerpers meer inzicht krijgen in wat de gevolgen zijn van een bepaalde keuze wat betreft materiaalgebruik of uitvoeringsmethode op het vlak van klimaatverandering, emissies van fijnstof of andere polluenten, lawaai of andere hinder voor mens en omgeving.
In dit document geven we toelichting over de aanpak om te komen tot een objectieve beoordeling van de duurzaamheid van een asfaltwegdek. De hier ontwikkelde methode bouwt voort op de inzichten ontwikkeld in recente onderzoeksprojecten van OCW (EDGAR en Re-RACE).
Het kunnen meten van de duurzaamheid van een product zoals asfalt, aan de hand van indicatoren van ecologische, economische en sociale aard, is van belang omdat het kan leiden tot verbeterde aanbestedingsvormen waarbij naast de prijszetting ook het aspect duurzaamheid in rekening wordt gebracht.
Na een inleiding over het normatief kader voor duurzaamheidsevaluaties en het idee van levenscyclusdenken (LCA) als basis voor de berekeningen, wordt de methode toegelicht en in detail berekend voor een typisch asfaltmengsel voor toplagen. Als basis van de gegevens voor de milieu-indicatoren wordt hierbij gesteund op de informatie gegeven in de milieuproductverklaringen van de gebruikte grondstoffen (EPD’s). Daarbij wordt ook gewezen op de in die context bestaande complexiteit om coherente gegevens ter beschikking te krijgen, of om alleen te beschikken over gegevens die moeilijk vergelijkbaar zijn.
De hier beschreven duurzaamheidsevaluatie toont resultaten in algemene termen van positieve of negatieve impact op de diverse beschouwde indicatoren voor vijf asfaltmengsels voor toplagen met een (hoog) percentage aan AG (20 % of 50 %) al dan niet in combinatie met een bepaald verjongingsmiddel.