Aanleg en monitoring van proefvakken met en voor de asfaltsector: de digitale switch
Doelstellingen
- Demonstratie van nieuwe producten, machines, technologieën en meetmethoden tijdens de uitvoering van asfaltwerkzaamheden;
- Transfer van ontwikkelingen uit onderzoeksprojecten naar de sector aan de hand van de aanleg van proefvakken;
- Monitoring van het langetermijngedrag van de proefvakken aan de hand van jaarlijkse visuele inspecties. Invoeren van inspectiedata in het OCW-geoportaal;
- Verspreiding van informatie over de bevindingen naar de sector door middel van artikels, presentaties, opleidingen en workshops.
Projectverloop
Door de jaren heen heeft OCW, samen met onze partners, een groot aantal proefvakken aangelegd. Op dit ogenblik betreft het reeds meer dan 100 aangelegde proefvakken verspreid over heel België.
Proefvakken worden enerzijds aangelegd om ontwikkelingen uit onderzoeksprojecten te testen en over te dragen naar de praktijk. Anderzijds wordt de haalbaarheid van de inzet van nieuwe technologieën getest en gedemonstreerd. Uiteraard is ook duurzaamheid een zeer belangrijk aspect.
Om deze duurzaamheid van de proefvakken of demonstraties te evalueren worden ze jaarlijks gemonitord aan de hand van visuele inspecties. Hiervoor werd er in 2022 verder ingezet op digitalisering door het gebruik en de ontwikkeling van GIS-apparatuur en -architectuur. Samen met de ontwikkeling van het OCW Geoportaal werd een mobiele applicatie op punt gezet om de proefvakken te inspecteren. Deze applicatie is gekoppeld aan een tot op de centimeter nauwkeurige GPS-rover voor een exacte geolokalisatie. Door gebruik te maken van deze apparatuur zijn de inspectiedata onmiddellijk beschikbaar in het OCW Geoportaal.
De overgang naar deze nieuwe digitale aanpak biedt heel wat extra mogelijkheden. Zo worden bij de aanleg van de proefvakken reeds alle relevante zaken vastgelegd en in kaart gebracht:
- locatie van verschillende varianten;
- locatie van proeven die werden uitgevoerd tijdens de uitvoering;
- locatie van kernboringen (voor verdere proeven in het lab).
Ook proeven die met een bepaalde frequentie moeten worden herhaald, kunnen eenvoudig op exact dezelfde plaats worden herhaald onafhankelijk van lokale referenties. Daarnaast worden de proefresultaten gekoppeld met de exacte locaties in het Geoportaal.
Ervaringen en bevindingen worden met de sector gedeeld aan de hand van publicaties, presentaties en opleidingen. De overschakeling naar de GIS-integratie en de beschikbaarheid van de data in het Geoportaal zijn hierbij een grote meerwaarde.
Resultaten
Implementatie van nieuwe technieken, producten en technologie in de asfaltsector.
Inzichten in duurzaamheid door langetermijnmonitoring van de proefvakken.
Partners
OCW GIS-team en actoren binnen de wegenbouwsector zoals: aannemers, technologieleveranciers, producenten, besturen of wegbeheerders, …