Synthese “Recycling van plasticsafval in asfalt – een analyse”
“Plastics” is de populaire benaming van een zeer ruime groep van kunststoffen die we veelvuldig gebruiken in ons dagelijkse leven. Dit gebruik leidt – soms zelfs maar na een zeer korte levensduur – echter tot grote hoeveelheden plasticsafval. De problematiek van plasticsafval in ons milieu aanpakken, vergt in de eerste plaats een grote inspanning vanwege de plasticsindustrie zelf om door recycling en het sluiten van haar eigen materiaalkringloop te komen tot een meer circulaire economie. Buiten de plasticssector wordt de blik ook gericht naar de wegenbouwsector – en onder meer de asfaltwegenbouw – als eventuele afzetmogelijkheid voor plasticsafval.
OCW pakte deze vraagstelling aan met een grondige analyse van het thema, in afstemming met een OCW ad-hocwerkgroep “Recycling van plastics in asfalt”.
Aan de activiteiten van deze werkgroep nam een representatieve vertegenwoordiging van de Belgische asfaltsector deel, waaronder asfaltproducenten, openbare besturen, bitumenleveranciers, producenten van granulaten, onderzoeksinstellingen en adviesbureaus. Dit leidde tot het synthesedocument “Recycling van plasticsafval in asfalt – een analyse”, dat in de reeks Synthese van OCW-publicaties verschijnt (SN 50).
In het document wordt vanuit een gedetailleerde analyse van het asfaltproductieproces een inschatting gemaakt van de mogelijkheden en beperkingen om op een duurzame wijze plasticsafval te recyclen in asfalt. Drie toedieningswijzen van het plasticsafval in asfalt worden besproken: als grondstof bij de aanmaak van gemodificeerd bitumen, als additief toegevoegd in de menger voor de coating van de mineralen en gedeeltelijke vervanging van bitumen, en ten slotte als granulaat, ter vervanging van steenslag en zand. Voor elk van deze worden het volledige proces en de levenscyclus van asfalt, van de voorbereiding voor de asfaltproductie tot en met het opbreken van de asfaltweg en uiteindelijk het hergebruik in nieuw asfalt, geanalyseerd en besproken. Zo kan je je als lezer een beeld vormen van de vele aspecten die bij deze problematiek aan bod komen.