Ontdek in dit artikel de criteria en voorwaarden voor de uitvoering van met de omgeving contrasterende palen en paaltjes.
Rekening houden met het contrast van palen en paaltjes in de Brusselse openbare ruimte
Ontdek in dit artikel de criteria en voorwaarden voor de uitvoering van met de omgeving contrasterende palen en paaltjes.
Een openbare ruimte wordt toegankelijk genoemd als ze is ingericht op een manier die zorgt dat ze voor iedereen bruikbaar is. Een succesvol inrichtingsproject respecteert de gebruikersbehoeften door een veilige toegankelijkheid te garanderen.
Idealiter plaatst men stadsmeubilair niet op een wandelroute. Het is echter onvermijdelijk dat bepaalde soorten meubilair, zoals palen, pollers, bovenleidingen, straatlantaarns, signalisatiepaaltjes, enz. zich op het trottoir of de wandelroute bevinden. Voor blinden en slechtzienden is wandelen een belangrijke manier om zich te verplaatsen. De aanwezigheid van obstakels die ze niet kunnen waarnemen op hun route kan hen in moeilijkheden of in gevaar brengen. Ze kunnen zich verwonden of vallen. Visueel contrast is een belangrijk middel om obstakels te detecteren voor slechtzienden die hun resterende zichtcapaciteit gebruiken. In tegenstelling tot veel andere Europese landen bestaan er in België geen normen hieromtrent. In 2020 voerde het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw op verzoek van Brussel Mobiliteit een studie uit, die als doel had de criteria en voorwaarden te bepalen voor de uitvoering van met de omgeving contrasterende palen en paaltjes.
Bekijk de resultaten van die studie in het artikel dat je in pdf-formaat kan downloaden.